Mondhygiëne
Wanneer naar de mondhygiënist?
Mondhygiënisten weten alles over de gezondheid van het gebit en reinigen uw gebit grondig om tandheelkundige problemen te verhelpen of te voorkomen. Soms wordt u door een tandarts doorverwezen, maar ook zonder verwijzing bent u welkom. Bijvoorbeeld als u de volgende mondproblemen heeft:
Bloedend tandvlees
Hoewel bloedend tandvlees in eerste instantie onschuldig lijkt, kan het grote gevolgen hebben voor uw gebit. Bloedend tandvlees is een teken dat het tandvlees ontstoken is. De ontsteking van het tandvlees zet zich in sommige gevallen voort richting het kaakbot, dat de wortels van de tanden en kiezen omvat. In het ergste geval wordt het kaakbot door het lichaam afgebroken, waardoor de tanden en kiezen los komen te staan. Het is dus belangrijk om het tandvlees weer zo snel mogelijk gezond te krijgen. De mondhygiënist brengt de huidige conditie van het tandvlees in kaart, reinigt het gebit en geeft adviezen om uw tandvlees zo snel mogelijk weer gezond te krijgen.
Terugtrekkend tandvlees
Bij terugtrekkend tandvlees verplaatst het tandvlees zich naar beneden (bij de onderkaak) of naar boven (bij de bovenkaak), waardoor de tanden als het ware bloot komen te liggen. Dit veroorzaakt in sommige gevallen pijn tijdens het eten of drinken van koud of juist warm voedsel. Terugtrekkend tandvlees kan betekenen dat het tandvlees ontstoken is, maar ook het gevolg zijn van op de verkeerde manier uw tanden poetsen. De mondhygiënist kijkt graag samen met u naar de oorzaak van het terugtrekkend tandvlees. Door het gebit grondig te reinigen en door uw poetstechniek aan te passen heeft u snel weer een gezond gebit.
Slechte adem
Een slechte adem kan u onzeker maken. Goed uw tanden poetsen en spoelen met mondwater zijn niet altijd voldoende voor een geurloze adem. De mondhygiënist helpt u graag bij uw mondhygiëne, zodat u geen zorgen meer heeft over een slechte adem.
Veel of vaak terugkerende gaatjes
Als u vaak gaatjes heeft, verwijst de tandarts u door naar de mondhygiënist om de oorzaak van de gaatjes te bekijken en aan te pakken. Regelmatige, grondige reiniging van het gebit kan een oplossing zijn, maar ook het aanbrengen van fluoride is een optie.
Tandsteen, tandplak of aanslag op het gebit
Iedereen heeft tandplak. Het is niet altijd gemakkelijk om zelf alle plak te verwijderen. Tandplak dat niet wordt verwijderd vormt zich tot tandsteen, dat we zelf niet weg kunnen halen. Een teveel aan tandplak veroorzaakt gaatjes, dus het is belangrijk dat de overtollige tandplak en tandsteen worden verwijderd. De mondhygiënisten reinigen uw gebit grondig, zodat er geen tandplak, tandsteen of aanslag achterblijft. Zo verkleinen we voor u de kans op gaatjes.
Preventieve behandelingen
Ook als u geen problemen heeft met de gezondheid van uw gebit, is een halfjaarlijks bezoek aan de mondhygiënist aan te raden. Met een grondige reiniging van het gebit en goede poetsadviezen houdt u een gezond gebit en voorkomt u problemen. Een goede mondhygiëne beïnvloedt daarnaast de levensduur van vullingen, facings en kronen positief.